+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

Роль упаковки в логістиці та страхуванні

Роль упаковки в логістиці та страхуванні

Без пакувальної тари не обходиться, мабуть, жодне підприємство, що займається виробництвом і реалізацією товарів. Виготовивши продукцію, важливо також подбати про її упаковку. Грамотно розроблена, вона убезпечить вантаж під час перевезення, допоможе зберегти його, а також збільшить кількість продажів.

Види упаковок

Пакувальні вироби бувають різних видів, в залежності від їх призначення:

  • транспортні,
  • виробничі,
  • консервуючі,
  • споживчі.

Під час перевезення і зберігання товарів на них впливають різні чинники (удари, температура повітря, рівень вологості, наявність опадів і т.д.). Виходячи з цього, виділяють такі типи упаковок:

  1. Жорсткі - виготовляються з пластмаси, дерева, скла, металу та інших міцних матеріалів. Їх використовують для вантажів, які потрібно перевозити в особливих умовах для збереження їх якостей (наприклад, великі партії м'ясної продукції, молочної тощо).
  2. Напівтверді - виготовляються з пластмаси, щільного картону, цупкого паперу. Часто використовуються для перевезення побутової техніки, посуду і т.д.
  3. М'які - виготовляються з плівки або паперу. Як правило, така тара застосовується для транспортування невеликої кількості товарів, яким не потрібні особливі умови при перевезенні.

Вибираючи тип упаковки, слід пам'ятати про те, що в ній повинно бути зручно також вантажити товари, розвантажувати їх, переміщати на складі.

Упаковка в логістиці: вимоги і значення

Завдання пакувальних виробів - не тільки зберегти всі властивості продукту, але також зацікавити споживачів, змусити звернути на нього увагу, надати інформацію властивості товару.

Правильні упаковки відповідають деяким вимогам:

  • Міцність. Вони не повинні допустити порушення первинних властивостей продукції, протікання або подібних речей.
  • Нешкідливість. Пакувальний виріб не повинен бути токсичним, не повинен шкодити здоров'ю. Наприклад, не допускається використання харчових плівок, які при нагріванні виділяють токсичні речовини, якими просочуються харчові продукти (м'ясні, рибні, овочеві та інші). Тому відповідність технічних стандартів - обов'язкова умова хороших упаковок.
  • Інформативність. На упаковці повинна міститися інформація про товар.
  • Привабливість. Упаковки, які розраховані на кінцевого споживача, повинні мати привабливий дизайн, який зможе зацікавити покупців і вигідно піднести продукцію.

Виробник, як правило, намагається знизити витрати на упаковку твого товару. Все одно за його збереження більше відповідає перевізник. Тому, готуючи вантаж до перевезення, відправнику рекомендується максимально передбачити ті проблеми, які можуть виникнути в процесі і переконатися перед відправкою в тому, що упаковка здатна захистити продукцію від цих проблем.

Страхування вантажу при перевезенні

Страхування вантажу має велике значення для збереження вкладених коштів. З огляду на це, саме транспортні упаковки відповідають за те, щоб перевозиться продукція була доставлена без всяких пошкоджень з точки А в точку В. Транспортні пакувальні вироби, на відміну від інших типів упаковки, є більш міцними, мають амортизуючі і захисні характеристики.

Однак, при страховці виробники хочуть відшкодовувати збиток за пошкодження упаковки саме споживчого типу, оскільки її розглядають як частину товару. Тому, страхові агенти повинні враховувати те, наскільки надійною є не тільки упаковка для транспортування, але і для споживачів. Наприклад, страхування молочної продукції в скляних пляшках буде відрізнятися від страхування в паперових упаковках. В цьому випадку, упаковка зіграє головну роль при оцінці вартості збитку. Тому, всі учасники процесу повинні дотримуватися рекомендацій страховика.