+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

Проектування технології складів і логістичних центрів: як не допустити помилок?

Проектування технології складів і логістичних центрів: як не допустити помилок?

Особливості при проектуванні технологій складів і логічних систем

Кожна людина, перед тим як відкрити свій бізнес, звертається за порадами до тих, хто раніше працював в подібній сфері. Такий же процес відбувається і при проектуванні складів – перед початком реконструкції або будівництва нового будинку, випускається проектна документація. Проводиться підготовка розробки вихідних даних для вибору робочого варіанту структури складу. Розробляється Технічне Завдання на виконання геодезичних, екологічних та геологічних досліджень.

У минулі часи даними розробками займалися інститути, які мали багатий досвід роботи в цій сфері. Даний досвід позначився в методичних рекомендаціях, які активно використовують і по сьогоднішній день.

З чого починати?

Перед тим як почати проектування необхідно отримати відповіді на деякі питання, які допомагають проектувальнику більш детально дізнатися, що конкретно хоче замовник. Після того як будуть отримані відповіді, виходячи з них розробляється рішення і вирушає на узгодження до замовника. Одним з головних завдань проектувальника — якісно запроектувати будівлю, щоб вона потім не завалилася. Будівельники часто не вникають у внутрішню технологію роботи приміщення. З одного боку це дуже добре, тому що людина отримує універсальний об'єкт, який не обмежує простори для ведення бізнесу, але мінусом є висока вартість такого об'єкта.

Замовник заздалегідь починає турбуватися про проектування внутрішніх робот складських приміщень, але тут він може зустрітися з однією проблемою. Технолог компанії-продавця зацікавлений в тому, щоб поставити в будівлю якомога більше стелажів та іншого обладнання, при цьому значно звузивши проходи. Правда, ось тільки якщо реально подивитися на ситуацію, то замовнику насправді потрібно набагато менше, ніж пропонує компанія.

Важливі нюанси при проектуванні

Для того щоб знати як правильно обладнати внутрішній простір приміщення, необхідно проаналізувати потоки товару. Аналіз проходить по логічним ознаками. Для цього вивчається номенклатура товару, який поділяється на кшталт і групам, а також розглядаються інші характеристики продукції. Саме це є ключовим моментом, який допоможе визначити розміри внутрішньої технологічної зони, метод обробки, площа складського приміщення тощо.

Все це визначається за допомогою аналізів ABC, XYZ та DEF:

  • ABC аналіз потрібен для виділення основи товаропотоку, після чого підбирається рішення по його обробці і зберіганню. При проведенні даного аналізу виділяються наступні групи товарів: гаряча, середня і холодна.
  • XYZ визначає рівномірність притоків продукції.
  • DEF показує, наскільки часто звертатимуться до тієї чи іншої товарної позиції. Для більшої ефективності необхідно поєднувати всі три аналізи.

Після проведення аналізів розробляється альтернативне проектування. На сьогоднішній день існує безліч технологій для обслуговування вантажопотоку, тому завдання значно ускладнюється. Кожна технологія має бути перевірена. Добре, коли є 2-4 комбінації, але найчастіше їх налічується близько 4-7 і завдання проектувальника полягає в тому, щоб їх все перевірити і скласти повну, детальну модель кожної комбінації, розрахувати всі витрати і приблизний час окупності. Виходячи з отриманих даних матеріалів, замовник повинен зробити вибір. Найчастіше технології, які на початковому етапі вимагають великих витрат, набагато швидше окупаються через високу інтенсивність роботи обладнання і меншу необхідність залучати до цієї роботи персонал.

У технічному проектуванні важливо знайти людину, яка з відповідальністю підійде до своєї роботи і в повній мірі проведе збір даних, їх аналіз та запропонує різні варіанти, які задовольнять потреби бізнесу.