+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

Кар'єра і робота в логістиці - поради професіоналів

Кар'єра і робота в логістиці - поради професіоналів

З чого починати?

Логістика - затребувана на сьогоднішній день послуга. Багато молодих людей прагнуть побудувати кар'єру в цій сфері. Але з чого почати? Як отримати досвід роботи? Які якості розвивати? Відповіді на ці та інші питання Ви отримаєте в даній статті.

Багато з тих, хто досяг успіху в сфері логістики, відзначають, що починати потрібно з самого початку. По-перше, отримайте відповідну освіту (наприклад, "Менеджмент і логістика").

Після закінчення вузу або навіть під час навчання можете спробувати себе в сфері продажів. Такий досвід, а також якості, які Ви придбаєте під час роботи, обов'язково стануть в нагоді Вам в подальшому. Пам'ятайте, що новачки не стають відразу директорами. Перш, ніж зайняти якусь високу посаду, Вам як фахівцеві потрібно буде пройти всі попередні ступені кар'єрних сходів.

Також додаткову перевагу на ринку праці Вам дасть знання англійської мови. З ним Вам буде легше домовлятися з іноземними клієнтами або ж влаштується в зарубіжну фірму.

На яку посаду краще влаштовуватися на початку кар'єри?

  1. Торговий представник. З цієї позиції починають багато молодих людей. Вона вимагає відмінних комунікаційних навичок і розуміння суті продажів.
  2. Операційний робочий. Це може бути водій авто, диспетчер, помічник менеджера і т.д.. Важливо отримати операційний досвід.
  3. Аналітик. Якщо вийде влаштується на цю посаду, все одно перед цим варто хоча б трохи попрацювати в операційних підрозділах, щоб при проведенні аналітики розуміти специфіку того чи іншого процесу і бути здатним врахувати різні деталі.
  4. Вантажник. Робота на складі - теж непоганий початок кар'єри. Шансів просунутися вище, звичайно, менше з цієї позиції, проте вони є. Пам'ятайте, що один з гендиректорів Макдоналдс в Москві працював на початку прибиральником. Але в цьому він був кращим. Тому зміг через час зайняти таку високу посаду. Розумний вантажник може через якийсь час стати комплектувальником або комірником, потім - завскладом, директором складу і т.д.

Наскільки важливі теоретичні знання на практиці?

Навчання у ВНЗ дозволяє краще розглянути дану спеціальність, почати вивчати деякі процеси, аналізувати дані. У будь-якому випадку, теорія корисна. Однак головне для менеджера з логістики - гнучкість мислення, вміння пристосовуватися до реальності, що склалася, здатність постійно вчитися новому. Ну а практичні знання прийдуть з досвідом.

Що потрібно вивчати логісту?

Для того, щоб працювати в цій сфері, Вам потрібно буде вивчити:

  • фінанси,
  • юриспруденцію,
  • менеджмент,
  • страхування,
  • ліцензування,
  • митне право,
  • географію,
  • економіку.

Але не все відразу. Ці та інші знання Ви будете отримувати поступово, у міру свого професійного зростання.

Якими якостями повинен володіти новачок?

Перш за все, це товариськість, здатність швидко навчатися, активність. Робота логіста, особливо на більш високих позиціях, завжди пов'язана з ризиками. Тому Ви не повинні боятися, але бути готовим в чомусь навіть кинути собі виклик. При цьому, можливість побудови гарної кар'єри і гідна заробітна плата - хороша компенсація за труднощі.

Роль керівника

Олена Нікітіна, директор логістичного департаменту в компанії SotMarket зазначає, що для керівника важливо подавати приклад, щоб у нього хотілося вчитися і було чому. Завдання керівника - донести цілі компанії до кожного співробітника, допомогти початківцям реалізуватися, надати можливість розвитку кадрів на всіх рівнях. Коли фірма не може оплачувати досвідченого фахівця, тоді навчають молодих і перспективних, "вирощуючи" потрібні кадри. Це чудова можливість проявити себе. Важливо пам'ятати: під лежачий камінь вода не тече.

Про технології в логістиці та їх важливості

Кирило Якунін (директор з операцій в одній з великих компаній) говорить, що важливо вивчати технології промисловості. Наприклад, розуміти хоча б основи виробництва, торгівлі, обслуговування. Без цього не вийде ефективно управляти процесами.

В яку компанію варто влаштовуватися?

Якщо Ви серйозно налаштовані на побудову кар'єри логіста, а не просто на підробіток, то варто співпрацювати з тією компанією, в якій при працевлаштуванні Вам розкажуть про можливості зростання, а після випробувального терміну обговорять з Вами (з наступною фіксацією) план розвитку. Якщо Ви розпізнали в компанії серйозний підхід, можете погоджуватися на будь-яку з початкових посад.

На завершення

Сподіваємося, ця стаття була Вам корисна і хоча б частково відповіла на питання, що цікавлять. Вчіться, розвивайтеся і досягайте успіхів!