+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

Ефективність інтегрованої логістики

Ефективність інтегрованої логістики

Сучасна економіка України все більше прагне до систематизації процесів, зниження витрат і підвищення якості обслуговування покупців.

Більшість комерційних організацій вже усвідомлюють реальну потребу в інтеграції незалежно від того, в якій сфері вони працюють. Нинішні умови вимагають від економіки об'єднання різних підприємств (промислових, торгівельних, обслуговуючих) в єдині логістичні системи. Саме завдяки інтеграції можна забезпечити швидкі, своєчасні і низьковитратні поставки товарів споживачам.

Що таке інтегрована логістична система?

Інтегрована логістика - це основна тенденція сучасності. Вона має на меті злиття різних сфер логістики і створення абсолютно нової, більш ефективної загальної системи. Прояв інтеграції ми бачимо не тільки в тому, що налагоджується координація між підрозділами всередині фірми, а й долається міжфірмові і навіть міжгалузеві кордони в побудові логістичних ланцюжків.

Ознаками потреби в інтегрованому логістичному підході є:

  1. Компанія по-новому розуміє механізми ринку і логістики, розуміє їх як стратегічні елементи у виробленні її конкурентних переваг.
  2. З'являються нові логістичні мережі, а також реальні перспективи з'єднання різних частин логістичних систем між собою.
  3. Інформаційні технології дозволяють управляти всіма сферами виробництва і комерційної діяльності на підприємствах.

Схема логістики на тій чи іншій фірмі передбачає спільне функціонування різних процесів, які вимагають інтеграції:

  1. фінансового обороту в області поставок продукції;
  2. поставок запчастин і матеріалів;
  3. просування потоку товарів;
  4. виручки від збуту товарів або послуг.

Завдяки інтегрованій логістиці можуть бути реалізовані більш ефективно цілі як окремого бізнесу, так і економіки держави. Збільшенню прибутку сприятимуть такі чинники:

  1. позиціонування компанії (визначення конкурентних переваг);
  2. доступність ціни на товари і послуги;
  3. низька вартість витрат;
  4. структурованість компанії і систематизація процесів.

На жаль, на даний момент багато компаній дотримуються традиційних методів управління логістикою, тому вони не можуть отримати тієї користі від логістики, яку могли б. Адже ж логістика підприємства може бути інтегрованим процесом, який дозволяє створювати споживчу вартість з мінімальними витратами.

На що орієнтуватися?

Не так давно вважалося, що для успіху потрібно тільки орієнтуватися на ринок. Однак, для того, щоб те чи інше підприємство було стабільним і рентабельним, потрібно правильно вибирати ресурси і з'єднувати їх між собою. Саме орієнтація на ресурси є основною в економічно розвинених країнах Європи. З огляду на це, для більшої ефективності компанії за допомогою інтегрованої логістики повинні:

  1. створювати і використовувати основні компетенції для ефективного поєднання ресурсів, яких немає у конкурентів;
  2. зберігати основні компетенції для довгострокового використання;
  3. надавати клієнтам вигоди, оплачувати якісь неключові послуги.

Підбиваючи підсумки

Як правило, на фірмах увага зосереджена на внутрішніх процесах, які знижують ціну закупівлі і підвищують ціну реалізації товарів. Інтегрований же підхід в логістиці фокусується на всіх учасниках логістичного ланцюжка. Він передбачає, що для ефективності потрібно підтримувати на належному рівні:

  1. поставки продукції;
  2. реалізацію продукції (зв'язок зі споживачами);
  3. технологію роботи кожного підрозділу;
  4. взаємозв'язок підрозділів усередині компанії;
  5. логістичний зв'язок між різними підприємствами.

Використовуючи цей тип побудови логістичної системи, Ви істотно прискорите оборотність капіталу (і відповідно знизите витрати), скоротите час виконання замовлень, зробите більш ефективною роботу з постачальниками.