+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

+38(0412)43-43-230 800 75-06-17 - гаряча лінія

Житомирський р-н
Територіальна громада Станишівська
Комплекс будівель і споруд №11, будинок 1

Чому перевезення називають логістикою

Чому перевезення називають логістикою

Говорячи про мистецтво логістики, не можна не відзначити, що ця область знань включає в себе набагато більше, ніж проектування оптимальних маршрутів вантажоперевезень.

Логіст управляє всім ланцюжком матеріальних потоків - від придбання сировинних компонентів вибору способу комфортного отримання готового продукту споживачем. Вантажоперевезення стають частиною загальної системи способів оптимізації витрат. Але в останні роки у виробництві закріпилося бажання фахівців розгалужувати одне велике поняття на різні види. Логістика перевезення вантажів стала одним з таких відгалужень загального знання. Коректна й вигідна транспортування вантажу - ключові завдання логіста.

Навіщо потрібен логіст в організації вантажоперевезень

Здавалося б, перевезення вантажів з одного пункту в інший - просте завдання, що не вимагає спеціальних навичок. Якщо це дійсно так, то виникає резонне питання - навіщо організації створюють професійні служби, що займаються розробкою маршрутів і називають перевезення складним терміном - логістика?

Кожна організація чи фізична особа стикаються з необхідністю перевезення вантажів. Звичайно ж, ця послуга не здійснюється моментально і в деяких випадках фінансово витратна. На тлі цього, у розумної людини, тим більш підприємця, виникне бажання оптимізувати свої витрати і скоротити час прибуття вантажу.

Вигода і швидкість - важливі критерії якості перевезень. Але для розробки найкращого маршруту в заданих умовах необхідно професійне розуміння процесу. Створена професіоналами програма планування маршрутів дозволяє знаходити найкоротший шлях прямування і завершувати процес доставки вантажу з оптимальними фінансовими витратами. Для того, щоб найкращим чином використовувати наявні ресурси потрібні спеціальні знання. В цьому випадку вантажоперевезення перетворюються в логістику - наукову галузь, в завдання якої входить раціоналізація і оптимізація процесу перевезення вантажів.

Використовуючи свої знання, логіст бачить більше перспектив у звичайному переміщенні транспорту, ніж звичайний перевізник. Спеціаліст завжди з хорошою вигодою для компанії використовує наявний транспортний ресурс. Наприклад, при проходженні навантаженого автомобіля на далеку відстань, він може на різних ділянках розвантажуватися і завантажуватися кілька разів. Логіст запропонує додатковий вантаж, шлях прямування якого збігається з рухом цього автомобіля. Таким чином, автомобіль доставляє більше матеріалу, ніж спочатку планувалося при колишньому обсязі витрачених ресурсів.

Праця логістів в різних видах вантажоперевезень

Втім, праця логістів вантажоперевезень використовується не тільки в розробках далеких маршрутів, але і в інших сферах діловодства:  

  • термінових доставках вантажів до роздрібних торгових точок;  
  • простому переїзді компанії з однієї юридичної адреси на іншу.

Потрібно констатувати, що завдання логіста вантажоперевезень сьогодні надзвичайно широкі, а відповідальність за результат висока. Тому, в сучасних компаніях вантажоперевезення невіддільні від логістики.